Gå till innehåll

Skydda din ekonomi

Mycket i samhället är uppbyggt för att skydda sig, för att vara så säker som möjligt. Det finns mycket att skydda sig mot och därför också många skyddssätt. Vissa är mer uppenbara än andra, som att de allra flesta har bilbälte. Alla vet att om man skulle vara med om en olycka är säkerhetsbälte ett av de bästa skydd som finns. Detsamma gäller cykelhjälmar, alla vet att det skyddar huvudet om man skulle ramla eller vara med om en olycka. Däremot är det många vuxna cyklister som inte använder cykelhjälm. De flesta ser dock till att barnen har hjälm när de ska ut och cykla.

Detta tankesätt kan återfinnas i många sammanhang. Man väljer att använda vissa skydd men väljer bort andra. I vissa fall är det dock inte lika entydigt som med bilbälte och cykelhjälm. Hela livet kan inte handla om att skydda sig, man behöver också kunna leva. Så det man behöver göra är att hitta en balans mellan att leva men ändå vara skyddad. Att leva säkert helt enkelt. Det kan låta som en svår balansgång där man behöver göra många uppoffringar åt endera håll. I många fall behöver det faktiskt inte vara så svårt om man bara är lite strategisk. Här riktar vi in oss på att jobba smart istället för mycket.

Individuella behov

Ha i åtanke att mycket är beroende av ens situation och personliga preferenser och möjligheter. Gällande allt ifrån arbets- och boende situation till familj och ekonomiska förutsättningar. Ens liv kan se väldigt olika ut om man lever i ett singelhushåll, jobbar deltid och bor i en liten hyreslägenhet och kan flytta i en handvändning mot om man är ett par med stor familj som äger sitt hus där man planerar att bo kvar resten av livet.

Tryggt sparande i fonder

För den som vill ha ett tryggt och säkert sparande är fonder ett bra alternativ, i synnerhet räntefonder. Räntefonder är inte sparformen med den bästa avkastningen men man riskerar inte att förlora sina sparpengar. Det finns många andra sparformer, vissa som har potential att ge betydligt högre avkastning. Men i de flesta fall innebär chans till högre avkastning också högre risk. Hög och låg risk syftar till risken att man förlorar pengar. Därför är sparande med låg risk ett tryggare och säkrare val. Två av de säkraste sparformerna är sparkonto och korta räntefonder. Det finns också långa räntefonder, även de är lägre risk än t.ex. aktiefonder, men det är högre risk än korta räntefonder.

Avkastning

Man bör ha två saker i åtanke och det ena är att se över avgifterna för fonden. När man fondsparar betalar man en avgift. Olika typer av fonder har ofta olika höga avgifter, men även fonder inom samma typ kan avgifterna skilja sig åt. Om avgiften är hög finns risken att hela avkastningen äts upp av avgiften, vilket innebär att sparandet inte växer. Det andra man behöver se över är just avkastningen, så sparandet växer årligen. Om avkastningen är lägre än inflationen förlorar man i praktiken pengar.

Företagare

Vad man har för skyddsnät är något som varierar mycket mellan en anställd och egenföretagare. Som egenföretagare behöver man själv se till att man har de säkerheter som en anställd får via sin arbetsgivare. Man har också ansvar för företagets säkerhet och skydd för olika möjliga situationer. Det finns dock många hjälpmedel att tillgå för att underlätta företagandet. Till att börja med behöver man vara påläst och precis som för en privatperson behöver man klarlägga ens behov.

Företagslån

Som företagare är det inte ovanligt att man behöver kapital. Det är heller inte ovanligt att man behöver mer kapital än man för tillfället har tillgång till. Då är en lösning att söka företagslån. När man ska ansöka om företagslån bör man alltid jämföra olika långivare. Genom att jämföra villkor, lånesummor och räntor kan man spara mycket i längden. Följ länken ovan för att läsa om olika långivare och deras villkor och räntor.

Faktura

Skickar man fakturor och vill ha hjälp med detta? Då kan ett faktureringssystem vara bra. Det ger en extra säkerhet att fakturorna är rätt utformade och skickas på ett säkert sätt till kunden. Man kan också i många fall få hjälp med att inkassera skulder eller sälja fakturor om man behöver frigöra intäkterna. Vill du läsa mer om olika faktureringssystem finns information på invoicers.com. Där finns bl.a. recensioner om olika faktureringssystem, bl.a. Fakturan.nu som blivit väldigt populär. Du kan också läsa mer om bl.a. bokföringssystem och factoring och jämföra olika bolag.

Är det prisvärt?

Som företagare behöver man, precis som en privatperson, ett bankkonto och ett (företags)kort för att betala med. Ett bra samarbete med en bank kan vara en stor trygghet och komma att bli ytterst viktigt i framtiden. Om man t.ex. behöver låna pengar för att utöka verksamheten eller om man har en svacka. Då underlättar det om man har bra kontakt med banken. Detta gäller egentligen alla samarbeten, allt från leverantörer till speditörer och kunder. I alla sammanhang bör man också se över om det är en bra och förtroendeingivande samarbetsparter samt jämföra priser. Framförallt vad man får för priset är viktigt, d.v.s. prisvärdet utifrån ens behov. Det spelar ingen roll att något är ”billigt” om man inte har nytta av det. Hellre då att man väljer något som är något dyrare men som man verkligen behöver.

När du ingår avtal

Detta gäller även privatpersoner. Det är lätt att dras med i erbjudanden där det ingår mycket, men man kanske bara behöver 30% av paketet. Man får förvisso de övriga 70% till en billig peng, men man betalar för något man inte nyttjar. Vilket innebär att det inte är billigt.

Ett exempel där man kan luras till att tro att man betalar för trygghet är vid resor. Det är ofta erbjudanden om avbeställningsskydd eller liknande där man ska få pengar tillbaka vid vissa situationer. I vissa fall kan det vara bra att teckna, men i andra fall betalar man för något man redan är rätt till. Om man betalar med Visa eller Mastercard finns ingår t.ex. en försäkring som täcker vissa situationer. Är resan försenad eller bagaget försvinner på vägen kan man få hjälp om man köpt resan med sitt betal-/kreditkort. Att betala för en försäkring som täcker detta kan därmed vara meningslöst (beroende på villkoren).

Det bästa man kan göra är att läsa på. Veta vad man har för rättigheter och skyldigheter är något som kan löna sig i längden. Att jämföra priser och ha koll på villkor är något som man kan ha mycket nytta av. När det gäller villkor är det inte ovanligt att man tror att man är skyddad men så är inte fallet. Det är onödiga misstag eftersom det kan förhindras genom att läsa på. Man kan tycka att det känns jobbigt och allt för tidskrävande. Men för det första behöver det inte ta lång tid och det är väl värt den tid det tar. Ofta kan det räcka med att ögna igenom villkor och inte skriva på onödiga avtal. Skriv ned behov och önskemål så går det också snabbare att checka av om ett erbjudande möter dessa.