Gå till innehåll

Vad är sms-lån?

Det började som ett lån man kan ta via telefonen, med sms. Det vill säga det är precis som det låter, man lånar pengar via sms. Det blev ett populärt lån för att det var lätt att ansöka och man fick pengarna snabbt. Därför började också allt fler lån erbjuda den här formen av lån. Sedan dess har världen utvecklats och framför allt digitaliserat. Med den utvecklingen har också sms-lånet utvecklats. Nuförtiden kan man ta så kallade sms-lån även via långivares hemsidor. Det som består är däremot populariteten. Det är fortfarande en vanlig och populär låneform. Det är inte så konstigt eftersom fördelarna med lånen fortfarande finns. Det går snabbt att ansöka och pengarna kommer rakt in på kontot.

Så, hur funkar det då med sms-lån?

När man vill söka ett SMS lån börjar man med att skicka in en ansökan. Den skickar man oftast in via långivarens sajt eller sms. Man anger då hur mycket pengar man önskar låna. Oftast rör det sig om något mindre belopp, någonstans mellan 1000 och 5000 kr. Där finner man också information om vilken ränta det är på lånet och inom vilken tid som lånet ska återbetalas. Lånetiden är oftast relativt kort, vissa ska lån betalas tillbaka inom en månad. Andra gånger kan återbetalningstiden vara längre. Hur mycket ränta man ska betala varierar, precis som med vilket annat lån som helst. Det händer att vissa långivare erbjuder nya lånetagare att ta lån utan ränta eller med en låg ränta. I övrigt är dock sms-lån en av låneformerna som har en något högre ränta. Det finns många sidor jämför olika långivare och olika lån. På så sätt kan man hitta rätt lån för situationen. Om du funderar på att skicka in en låneansökan är det därför bra att kolla upp olika lånegivare.

När använder man sig av sms-lån?

Funktionen med sms-lån är just en backup lösning. Ett alternativ som man kan ta till om man tillfälligt inte har tillräckligt med pengar. Det kan exempelvis vara för att man har fått väldigt många utgifter under en kort tidsperiod. Tänk dig följande situation, man har varit på semester och råkat bita sönder en tand. Alla pengar som man hade sparat har gått till semestern och man har därför inte råd att betala tandläkaren, eller att man har råd att betala tandläkaren men har då inte råd att köpa mat för resten av månaden. Det är inte ovanligt att en olycka följs av en annan och det kan naturligtvis vara väldigt påfrestande ekonomiskt. I ett sådant läge kan man veta att man kommer att få in pengar nästa månad, när man får sin lön, men det hjälper ju inte just nu. Här kommer sms-lånet in i bilden. Man kan ta lånet nu så att man klarar utgifterna som kommit upp. Sen kan man betala tillbaka nästkommande månad eller månader.

Man kan säga att denna typ av lån är ett sätt att hålla sig flytande när ens ekonomiska situation är gungig. Som en extra livbåt man kan ta till när man behöver. 

Här hittar du mer information om sms-lån, https://sv.wikipedia.org/wiki/SMS-lån